meny
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Noen få fakta om eggløsning

Kvinnens kropp forbreder seg en gang hver måned på å bli gravid. Vi vet alle at for å bli gravid, må egg og sperm slå seg sammen. Livstiden til et egg er på mellom 12 og 14 timer etter at det har løst seg fra eggstokkene. Denne tiden er veldig avgjørende for befruktning (foreningen av egg og sperm). Selv om en manns sperm kan overleve i opptil sju dager i kvinnens kropp, er livsvarigheten av et egg meget kort.

Ægløsning livmoder

Så hvor passer eggløsningen inn i alt dette?

Faktisk så er eggløsning en del av en kvinnens reproduktive syklus. Et modent egg løsner fra eggstokkene, og glir ned egglederen på veg til livmoren hvor det gjør seg klart til å forenes med sperm. Det er frigjørelsen av egg fra eggstokkene som kjent kalles for eggløsning. Kvinnen er mest fertil i løpet av eggløsningen. Hvordan foregår eggløsningen?

Når menstruasjonssyklusen starter er nivået av østrogen lavt i kvinnens kropp. I løpet av denne perioden sender hjernen signaler til hypofysen om å utskille follikkel stimulerende hormoner (FSH). Dette hormonet hjelper 20-40 egg til å modne i eggstokkene. Eggstokkene produserer også det hormoent vi kaller for østrogen.

Eggløsningen kan kun oppstå når et bestemt nivå av østrogen er frigjort i kroppen. Hver follikkel produserer østrogen som må nå opp til et bestemt nivå for at kvinnen skal få eggløsning. Oppbygningen av østrogen stimulerer til et annet hormon kjent som det luteiniserende hormonet – LH. I løpet av 24 timer med LH stigning vil det mest modne egget, som er mindre en et knappenålshode, frijøre seg fra eggstokkene. Dette er eggløsning. Det frigjorte egget er nå klar til å bli fertilisert av sperm.

Nå er den eggløse follikkel kjent som corpus luteum. Denne utskiller et annet hormon kaldt progesteron. Progesteron har en veldig viktig fuksjon som er å forhindre firgjørelsen av andre egg til egglederne. Corpus luteum fungerer i 12-16 dager. Etter det faller progesteronnivået og en ny syklus starter.

Relaterede artikler

Din fruktbarhets syklus er en fordel å få kartlagt dersom du ønsker å bli gravid. I vår nettbutikk har vi eggløsningstester som hjelper deg med å få oversikt over når i din syklus eggløsningen finner sted. Syklus utregning Syklus utregning og oversikt over når eggløsningen finner sted, gjør at du får fastslått på hvilke tidspunkt […]

Les mer

Din fertilitet er viktig å få kartlagt dersom du ønsker å bli gravid. I vår nettbutikk har vi spesialisert oss på blant annet eggløsningstester. Testene vil gi deg oversikt over din fertilitet ved å angi når du har eggløsning. Angir fertilitet Eggløsningstestene angir fertilitet ved at de hjelper deg å forutse når du har eggløsning. […]

Les mer

Hvis du forsøker å bli gravid nå eller innenfor nærmeste fremtid, er dette et spørsmål som ofte bliver stilt av mange kvinner som interesserte i å oppklare for så hurtig som mulig, hvordan de kan oppnå de 2 ønskede streker på testen. Svaret på spørsmålet er ikke så enkelt å svare på, ettersom det er forskjellige faktorer som spiller inn.

Les mer

Graviditetshormonet begynner å produseres av det befruktede egget etter at det har festet seg i livmorveggen; normalt ca. 6-10 dager etter befruktningen. I det første trimesteret av en graviditet fordobbles graviditetshormon nivået ca. hver tredje dag. Maksimalt graviditetshormon-nivå nås vanligvis i uke 7-12, og vil typisk nå opp til ca. 200.000 mIU/ml.

Les mer

Tilbake til alle artikler